Erfaringer å dele fra overtakelse og bygging
Vær tydelig og ta egne valg - det er du som er driftsleder og ansvarlig.
Mikkelsgarden i Os kommune i Innlandet
Sina Joten Søndmør og Tobias Hodøl
580 dekar dyrket mark derav 330 leid
350 000 liter melkekvote derav 170 leid
10 000 kg EKM
40 årskyr
Innkalvingalder 23,5 måneder
26 kg kraftfôr per 100 kg EKM
Slaktevekt NRF okser 350 kg ved 16 måneder
Tilvekst 670 gram slaktevekt/dag
Aktuelle for å dele erfaringer etter 8 år som mjølk og kjøtt produsenter
Sina Joten Søndmør og Tobias Hodøl har begge vokst opp på gård. Sina er odelsjente på gård i Sømådalen. Yrkesvalget tok hun som 4 åring da hun fikk et insemineringsrør. Fra da skulle hun bli dyrlege. Nå er hun inne i siste studieår på veterinærutdannelse i Danmark. Insemineringsarbeid har hun fått mengdetrening på i egen besetning.
Tobias har vokst opp i fjøs og traktor med morfar. Han tok over gården etter besteforeldrene i 2016 som 21 åring og innrømmer at han nå er litt lei ungbonde stemplet. Med 8 år i jobben så er han absolutt over «prøvetida». Men en viktig ballast han har tatt med seg fra besteforeldrene er at en skal drive ordentlig og ikke ta noen snarveier. Da kommer resultatene av seg selv. Besetningen som han tok over var i ytelsestoppen og er nå stammødre til to avlsdiplomer utdelt i 2021 og 2023.
Utslitt fjøs
Tobias var aldri i tvil, det skulle fortsatt være melk og kjøttproduksjon på gården. En kartlegging av gjødselkjelleren fikk fart på planlegging med mål om fjøsbygging. Innen 5 år måtte det skje en utbedring. Det ble sett på ulike alternativer. For å kunne realisere et nytt fjøs måtte produksjonsomfanget økes og mer grovfôrgrunnlag skaffes til veie. I påvente av å få løst saken om dyrking i Statsalmenninga dukket det opp et alternativ i forbindelse med nedleggelse av melkeproduksjon på en gård i bygda. Dermed ble både jord og kvote tilgjengelig. Trist, men det ble muligheten for Sina og Tobias. På hjemgården til Sina har de og avsluttet melkeproduksjon, så nå leier de og den kvota.
«spør om du kan få jobbe litt sammen med bønder som har bygd»
Sluttsummen på kassalappen
Nybygget ble realisert i 2020, i Covid året, med priser før den store prisveksten. Et tilsvarende bygg i dag vil kanskje ha en prislapp som har økt med 40 prosent Det betyr at Tobias er fornøyd med investeringsstøtte på 2 millioner. Bygget kom på ca. 10 millioner.
Bygget har plass til 350 tonn kvote med full framfôring av alle okser. Etter fire driftsår settes det nå inn en elektrisk fôrblander med takutlegger. Per nå er det bare kraftfôrtildeling i robot og når takfôringa kommer i gang er planen at det i tillegg skal tildeles en grunnrasjon på bandet til kyrne. Per nå er det ingen planer om å lage en grunnmiks, årsaken er at kviger som er eldre enn 8 måneder og sinkyr ikke bør ha tilgang på en slik miks.
Bygging av arbeidsplassen (fjøset)
- Har du mulighet så spør om du kan få jobbe litt sammen med bønder som har bygd er Sina og Tobias sitt råd. Selv besøkte de et 30 talls fjøs, det var svært få som delte noe de ikke var helt fornøyd med.
Det er først når du jobber du ser styrker og svakheter…
Sina og Tobias er svært forhøyd med ungdyrrekka. Slakteokser på liggebås, der oksene fikseres ifb med skraping er gull. I tillegg muligheten til å flytte dyr mellom bingene er en optimal løsning. Kalvebingene med liggeplatting som skrår 12 prosent fungerer godt. Det de savner ifb med kalv er en binge på djupstrø som kalvene kan flyttes til når de flyttes fra kalvekassene. Sina legger vekt på at en slik binge er mye lunere og mer skånsom ifb med knær og navle. Dette har de løst midlertidig ved å lage en ekstra binge i tilknytning til kalveavdelinga. Det som er problematisk med den bingen er at det er ikke lettvint å få ut djupstrø/halm.
Fôrsentralen er planlagt med tanke på mikser med reservoar. Derfor skal det bli mulig å starte traktoren bare hver 3.dag.
Fjøset har tilsammen 56 liggebåser (32 i hovedavdeling, 8 i velferd, 16 i sinku/kvige) og er bygd med en fleksibel velferdsavdeling( 8 liggebåser), som lett kan gjøres om til kalvingsbinger og sjukebinger. Det betyr at en da har mulighet til å fôre på et tverrgående fôrbrett som betjener disse bingene. Nærmest smittesluse er det avdeling for sinkyr/drektige kviger (16 liggebåser)
Grovfôrdyrking er en viktig kompetanse
Tobias forteller at han liker å utfordre seg sjøl. Små detaljer som høstetid og riktig mengde og type ensileringsmiddel er avgjørende for et godt grovfôropptak. Kraftfôrforbruket per kg kjøtt og per kg EKM er relativt lavt, og Tobias forventer at grovfôropptaket øker ytterligere når det blir mikser. Det å være på og få utført arbeidet til riktig tid er avgjørende for å lykkes med godt grovfôr.
«Det er viktig å avklare boforhold og ha god kommunikasjon»
Viktige avklaringer i forbindelse med gårdsoverdragelse
Tobias sier at når en tar over en gård som svært ung er det lett å legge til side viktige framtidsspørsmål. Du er så hekta på selve produksjonen, så det å se inn i glasskula om hvordan gårdslivet vil fortone seg om 10 år blir gjerne skøvet tilside. Da ser du rett og slett bare drømmefjøset… Som 20 åring kan du fortsatt bo på «gutterommet ». Det er viktig å avklare boforhold, og ha god kommunikasjon En annen utfordring er «å ta plassen som driftsleder og tørre å stole på egen vurderingsevne». Du er så full av «ungdommelig mot og med stor fysisk arbeidskapasitet og har stor respekt for tidligere driver.
Overføring av kunnskap er og et annet viktig tema. Nå er det mulig å drøfte problemstillinger via sosiale nettverk, youtube gir deg raskt overblikk fra alt fra montering av innredning til silolegging i Belgia. Dette er noe som mange kan kjenne seg igjen i…
Det er viktig «å ta plassen som driftsleder», det er helt naturlig at de unge ser andre måter å løse oppgavene på.